Pečená kachna na pomerančích, bramborové knedlíky, zelí jako na obrázku - bílé... |
Při pečení kačenu propíchneme, dosáhneme tak snadněji uvolnění kachního sádla, které během pečení kachny sbíráme do menší nádobky.
Kachní sádlo necháme ztuhnout v lednici. Chutná naprosto skvěle s čerstvým chlebem.
Jak na přípravu červeného zelí?
Zelí očistíme a nakrouháme, cibulku si nasekáme nadrobno. V hrnci zpěníme cibulku, přidáme cukr a necháme zkaramelizovat.
Přidáme zelí, pokmínujeme, osolíme, podlijeme vodou a za občasného míchání dusíme cca 20 - 30 minut. Poté dušené červené zelí zahustíme jíškou z hladké mouky a sádla. Červené zelí dochutíme octem, cukrem a podle chuti osolíme.
Po upečení kachnu vyndáme z pekáče. Z výpeku na něm ještě sesbíráme přebytečný tuk, zaprášíme hladkou moukou, přidáme hrnek vody, necháme na plotně projít varem a máme šťávu na podlití při servírování pečené kachny
INGREDIENCE
Podle receptu červené zelí a houskové knedlíky podle chuti |
jalovec 3 listy bobkový listy 2 ks pomeranč 10 kuliček pepř celý 1 ks kachna 10 kuliček nové koření podle chuti kmín sůl cibule
Postup přípravy
Po osolení a pokmínování omyté kachny přidáme dovnitř kachny kolečka ze 2 pomerančů bez kůry a pecek - co se nevejde dovnitř, dáme mimo do pekáče.
Přidáme asi 6 rozmačkaných kuliček jalovce - není nutné, ale může být. Pak přidáme ke kachně a si 10 kuliček nového koření a celého pepře a 3 bobkové listy. Podlijeme zhruba 1/4 litrem vody, přidáme 2 nadrobno pokrájené cibule a dáme péci.
Během pečení píchneme vidličkou do kůže, aby se sádlo vypeklo, podle potřeby podléváme vodou. Šťávu po upečení můžeme trošku zaprášit moukou a povařit.
Kachnu s pomeranči na divoko podáváme s bramborovým nebo houskovým knedlíkem a červeným zelím - buď hlávkovým nebo kysaným.