Škvarky a čerstvý chléb |
Ingredience
sádlo: 180 g
cukr krupice: špetka
mouka polohrubá: 500 g
kmín
vejce: 2
sůl
mléko: 1/8
droždí: 20 g
škvarky: 120 g
Z třetiny vlažného mléka, cukru, lžíce hladké mouky a droždí si připravíme kvásek, který necháme na teplém místě vzejít.
Hladkou mouku prosejeme na vál, osolíme, přidáme mleté škvarky, vejce a zbytek mléka. Spolu s vzešlým kváskem zpracujeme v kompaktní těsto a necháme vykynout.
Na pomoučeném válu tvarujeme placky, které klademe na pomaštěný plech, potřeme rozšlehaným žloutkem, posypeme solí a kmínem a ještě necháme asi 1/4 hodiny kynout.
Pečeme na 175°C asi 15 až 20 minut.
II. Jiný návod (recept)
Škvarkové placky |
(droždí rozdrobíme, přidáme k němu lžíci vlažného mléka, špetku cukru a 2 lžíce mouky) lehce promícháme a necháme v teple vzejít kvásek. Do mísy prosijeme mouku, přidáme tuhé sádlo, osolíme, opepříme, přidáme vykynutý kvásek, jedno vejce, přilijeme víno a zpracujeme na těsto. Nakonec vmícháme nadrobno nasekané vepřové škvarky.
Těsto v míse přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě alespoň hodinu důkladně vykynout. Z těsta vytvoříme stejně velké kulaté placičky, které ve větších rozestupech klademe na plech vyložený pečicím papírem.
Jakmile je plech plný, stlačíme každou kuličku shora kulatou mřížkou na přípravu bramborového salátu, čímž kuličky nejen zdobíme, ale zároveň z nich vytvoříme placičky.
Potřeme je rozšlehaným vejcem, posypeme hrubou solí a kmínem a dáme péci do předem vyhřáté trouby asi na 160° C, jakmile zezlátnou, vyjmeme je z trouby, necháme vychladnout a podáváme.