México Villahermosa |
Čokoládové lanýže
asi 50 kousků:
70g smetany ke šlehání, 100g másla, 60g cukru (může být i méně), 200g kvalitní čokolády, 2 lžíce likéru dle vlastní volby, kakaový prášek na obalení (zhruba 3 lžíce)
1. Do malého kastrůlku odvažte smetanu, máslo a cukr. Za stálého míchání zahřívejte na středně silném ohni, avšak jen do okamžiku, než se cukr i máslo rozpustí. Pak ihned odstavte, přidejte najednou všechnu nalámanou čokoládu a vařečkou míchejte, dokud se všechna dobře nerozpustí. Nakonec ještě vmíchejte likér a hmotu uložte do druhého dne do chladu.
2. Rozložte na sebe dva nebo tři obyčejné papírové ubrousky a na ně doprostřed prosejte kakaový prášek. Lžičkou odkrajujte z dobře ztuhlé lanýžové hmoty menší kousky, bleskově je poněkud zaoblete konečky prstů a vzápětí obalte v kakau. Jde to velmi snadno, když střídavě nadzvedáváte všechny čtyři okraje ubrousků a nutíte tak kuličky putovat kakaovým práškem. Oklepejte a přendejte do malých papírových košíčků.
3. Před snědením ostatními braňte vlastním tělem a před rychlou zkázou chraňte chladem.
Valentýnský karamelový koláč
1/4 šálku vody, 100 g čokolády, 1/4 rozpuštěného másla, 1 šálek jemně namletých čokoládových oplatků, 100 g žervé, 1 šálek cukru, 2 vejce, 1 šálek kysané smetany, 1 kávová lžička vanilkového cukru, 1 šálek měkkých karamelových bonbónů, 1 tekutá čokoládová poleva
Rozpusťte čokoládu v daném množství vody a nechejte jí vychladnout. Smíchejte rozemleté oplatky s rozpuštěným máslem, dobře propracujte v těsto, rozválejte na placku a vyložte jím dno koláčové formy.
V misce rozmíchejte žervé, přidejte vejce a cukr a šlehejte. Když je směs ušlehaná dohladka, přilijte rozpuštěnou čokoládu, po chvíli kysanou smetanu a vanilkový cukr. Pak směs nalijte do formy a povrch posypte rozmačkanými karamelovými bonbóny.
Vložte do trouby rozpálené na teplotu 220°C a pečte 55 - 60 minut, dokud nevyskočí okraje. Prostředek koláče má zůstat vláčný. Po upečení nechejte vychladnout a ztuhnout ve formě několik hodin. Potom vyklopte a rozkrájejte. Jednotlivé porce přelijte čokoládovou polevou a ozdobte pátky karamelových bonbónů.