koláč s borůvkami a drobenkou |
Třený koláč s borůvkami a drobenkou
Přísady: Těsto:
200 g rostlinného tuku,
200 g moučkového cukru,
1 balíček vanilkového cukru,
3 vejce,
1 lžíci nastrouhané citronové kůry,
250 g polohrubé mouky
400 g borůvek nebo jiného ovoce
Drobenka:
50 g másla,
50 g cukru krupice,
70 g hrubé mouky
Postup: Tuk nakrájíme na malé kousky a necháme změknout při pokojové teplotě. Pak ho třeme společně s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. Za stálého tření přidáme postupně žloutky, citronovou kůru a tuhý sníh ušlehaný z bílků. Nakonec vmícháme prosátou mouku.
Těsto rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem. Předpečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 15 minut dorůžova. Pak koláč vyndáme z trouby, na povrch naskládáme ovoce a nasypeme drobenku, kterou připravíme z másla, hrubé mouky a cukru. Vložíme zpět do trouby a dopékáme dalších 30 minut při 180 °C. Po upečení necháme vychladnout!
Dobrou chuť!