Celer podporuje trávení a činnost nervové soustavy |
Je vděčným zdrojem vitaminu C, provitaminu A, vitaminů skupiny B, vitaminů K a E. Obsahuje také stopové prvky (draslík, fosfor, vápník, sodík, hořčík, železo, jód) a éterické oleje, které mají antibakteriální a antimykotický účinek.
Celer podporuje trávení a činnost nervové soustavy, rozpouští hleny, snižuje krevní tlak a prospívá vlasům i pokožce.
Nejlepší je konzumovat ho za syrova. Pokud vám však vadí jeho výrazná typická chuť, můžete ji zmírnit přidáním mrkvové nebo citronové šťávy.
Celerový salát s jablky, křenem a ořechy
Suroviny
1 celer
2 ne moc sladká jablka
1 lžíce strouhaného křenu
2 lžíce sekaných ořechů
1 citron
5 lžic bílého jogurtu
lžička cukru
špetka soli
Postup
Celer očistíme a uvaříme poloměkka v mírně osolené vodě. Nastrouháme ho na hrubém struhadle na dlouhé nudličky. Jablka omyjeme, oloupeme (můžete ponechat i se slupkou) a nastrouháme. Zeleninu a ovoce promícháme v míse. Přidáme strouhaný křen, sekané ořechy, jogurt a promícháme. Ochutíme cukrem podle chuti, citronovou šťávou a solí. Necháme alespoň hodinu rozležet v chladu v lednici.
Celerový salát s rozinkami
Suroviny
1 celer
250 g zakysané smetany
hrst rozinek
2 lžičky cukru
2 lžičky citrónové šťávy
špetka soli
Postup
Syrový celer důkladně očistíme, najemno nastrouháme a zakápneme v míse citrónovou šťávou. Přidáme rozinky, cukr a sůl podle chuti. Důkladně promícháme a necháme alespoň hodinu rozležet v lednici.
Celerový salát s ředkvičkami
Suroviny
1 celer
svazek ředkviček
1 červená cibulka
50 g majonézy
lžíce citrónové šťávy
špetka soli
Postup
Syrový celer důkladně očistíme a nastrouháme najemno. Omyjeme ředkvičky a také je jemně nastrouháme. Cibuli nakrájíme nadrobno. Ingredience smícháme a spojíme majonézou. Osolíme a dochutíme citrónovou šťávou. Necháme alespoň hodinu rozležet v chladu v lednici.
Dobrou chuť!