Celer s natí |
Celer, který známe a používáme dnes, se vyvinul z rostliny běžně rostoucí v Evropě na mokřinách, především v blízkosti moře. Divoký celer se už ve starověku používal jako lék. I když má hořkou chuť, Římané jím ochucovali jídla. Byl pro ně však také synonymem smrti a neštěstí, takže z jeho listů vyráběli věnce. Současně se ale už ve středověku věřilo, že celer zahání melancholii a zlepšuje náladu. O rostlině se tradovalo, že oplývá magickými silami. Její konzumace měla totiž zajistit početí syna.
Ostatně i dnes je celer považován za mužské afrodiziakum.
V 17. století se italským pěstitelům podařilo vyšlechtit nové odrůdy a především odstranit hořkost divoce rostoucího celeru. Díky tomu získal své dodnes uznávané a výsadní místo v mnoha kuchyních světa.
Celer se v kuchyni i jako léčivka používá celý. Jeho listy i bulva dodávají typickou příchuť polévkám i salátům. Někde je přidávají i do vařených brambor, omelet, pokrmů z vajec, do omáček a jídel z mletého masa. Usušené listy spolu s rozdrcenými semeny a solí jsou součástí různých grilovacích a dochucovacích směsí. Semena se používají v potravinářském průmyslu při výrobě nakládané zeleniny, rajčatové šťávy a kečupu. Skandinávci a Rusové je rovněž přidávají do polévek a omáček, někde jimi také posypávají chléb.
Bulvu celeru lze použít v syrovém stavu především k přípravě chutných, ale hlavně zdravých pomazánek a salátů. Z kořene a čerstvých listů se dá získat zdravá šťáva. Drť ze sušené natě a kořene se přidává i k dochucení nápojů na bázi rajské šťávy, je neodmyslitelnou součástí alkoholického drinku známého jako Krvavá Mary, kterému právě celer dodává plnou a pikantní chuť.
Konzumace celeru prospívá zdravým i nemocným. V syrovém stavu - použitý v salátech a pomazánkách - je vhodným prostředkem zdravotní prevence. Obsahuje totiž celý komplex vitaminů skupiny B v ideálně vyváženém poměru. Má výrazné močopudné účinky, čehož se využívá u nemocí, jako je dna, revmatismus, ale i při snižování tělesné hmotnosti.
Celer zlepšuje trávení a je podpůrným prostředkem při léčbě rakoviny, podobně jako červená řepa. Umleté anebo rozdrcené semeno lze používat místo soli na ochucování jídel u neslané diety. Dodnes se využívá i jako mužské afrodiziakum. Přestože má silné účinky, je neškodnou rostlinou. Při běžné konzumaci nehrozí problémy z předávkování. Ale i tak není vhodné přehánět to s čerstvou šťávou, která může podráždit ledviny. Pití celerové šťávy se nedoporučuje v těhotenství.
Podle bylinkářů celer pomáhá proti astmatu a používají jej také k léčbě nemocných jater, při zánětu průdušek, horečkách a nadýmání.
Celerová nať je nejvoňavější - a také nejvhodnější k použití v kuchyni - čerstvě natrhaná. Zásobu si však můžeme přichystat i na zimu. Postačí, když zdravé a silné stonky opláchneme a usušíme zavěšené na vzduchu a ve stínu tak, aby se uchovala zdravá zelená barva natě, která je v jídlech aromatičtější než celerová nať uchovávaná v mrazničce.
Celer je dvouletá rostlina dosahující výšky až kolem jednoho metru. Daří se mu v chladnějším, vlhkém prostředí, přičemž upřednostňuje písčitou půdu. Jeho nadzemní část tvoří tmavě zelené mohutné listy, které vyrůstají na silných, rozvětvených a hranatých stoncích. V prvním roce se celer sbírá jako zelenina, ve druhém se dají z okolíků (po jejich vysušení) vytlouct semena. Charakteristické je pro ně výrazné celerové aroma nahořklé chuti, která připomíná vůni směsi muškátového oříšku a petržele.
Zdravý zimní salát
K lehké večeři je ideální velmi chutný, zdravý a posilující celerový salát, který podáváme s čerstvým pečivem nebo jako pomazánku na topinky. Stačí, když na jemné nudličky nastrouháme očištěnou malou bulvu celeru a dvě tři jablka. Směs zalijeme bílým jogurtem, dochutíme medem a dozdobíme posekanými vlašskými ořechy.
Salát je nenáročný na přípravu, chutná i dětem, které nad zdravou zeleninou obvykle ohrnují nos. Zavděčit se jím můžeme i těm, kdo nedokážou vyškrtnout ze svého jídelníčku maso - v tom případě salát navrstvíme na plátky šunky, stočíme a máme efektní, ale především chutný a zdravý předkrm nebo i lehkou večeři.