Vyklopte na talíř, poprašte cukrem…….a nechte si chutnat! |
Ingredience:
5 vajec, hrnek polohrubé mouky, hrnek krupicového cukru, ½ prášku do pečiva, malá sklenička oleje, malá sklenička teplé vody, lžíce kakaa.
Postup:
Předehřejte si troubu na 180°C, oddělte žloutky od bílků.
V jedné misce ušlehejte sníh z bílků.
Ve druhé napřed ušlehejte žloutky s cukrem do pěny, poté přilijte olej a vodu. Měchačkou zlehka vmíchejte sníh, až bude těsto hladké, postupně vmíchejte mouku a prášek do pečiva.
Do máslem vytřené a hrubou moukou vysypané formy vlijte cca 2/3 těsta. Do zbytku těsta zašlehejte kakao a přilijte do formy.
Strčte do trouby a pečte cca 30 minut. Vpíchněte špejli – je-li suchá (nejsou na ní mokré žmolečky těsta), je hotovo! Nechte zchladnout, vyklopte na talíř, poprašte cukrem…….a nechte si chutnat!
Varianty: do těsta můžete dát hrozinky, namočené hodinu před přípravou do rumu, nebo vlašské ořechy (dáte-li je nasucho v pekáčku do trouby na cca 15 minut, krásně se rozvoní), nebo obojí. Do těsta je také možné nastrouhat kůru z chemicky neošetřeného citrónu či lžičku rumu.
Dobrou chuť!