NAŠE KUCHYNĚ: Rady a tipy do kuchyně. Jak na to, aby se vám povedlo dobré jídlo! Kuchařské vychytávky. Babiččin chutný štrůdl!

Rady a tipy do kuchyně. Jak na to, aby se vám povedlo dobré jídlo! Kuchařské vychytávky. Babiččin chutný štrůdl!

Bezinky - štáva

Rady a triky do kuchyně


Sendvičovač  Aby se roztavený sýr nepřichytával k sendvičovači, utrhneme kus pečícího papíru, přeložíme a vložíme do přístroje; okraje by měly přečnívat.
Chleby vkládáme mezi papír. Tousty jsou zlatavé - a nic se nepřipeče!

Paprika v guláši  Aby mletá paprika v guláši nevybledla a nezhořkla, a přitom abychom ji nemuseli přidávat až na konci: Když osmažíme pokrájenou cibulku dohněda, přihodíme papriku a po pár vteřinách zarestování přidáme zhruba lžíci octa. Ten se během vaření úplně odpaří, takže nic není kyselé, ale zároveň si paprika zachová krásně červenou barvu.

Báječná bramborová kaše  Těsně před dovařením brambor vsypte do hrnce tři až čtyři lžíce ovesných vloček a mírně zamíchejte, aby se ponořily do vody.
Vařte ještě asi dvě minuty, pak slijte jen polovinu vody a všechno zpracujte ponorným mixérem. Poté přimíchejte pouze tenký plátek másla a zhruba půl deci až deci mléka; záleží na tom, jak hustou kaši chcete.
Výsledná chuť je vynikající!

Ideální vejce na plnění nebo obložené chlebíčky  Často se stává, že žloutek zůstal blízko skořápky. V tom místě vznikla příliš tenká vrstva vařeného bílku, při plnění se pak trhá a vejce nejsou tak pěkná.
Jak zařídit, aby žloutek seděl pěkně uprostřed, pravidelně obklopený bílkem. Je to jednoduché : stačí myslet dopředu a dát vejce čtyřiadvacet hodin před plánovaným vařením natvrdo do lednice - zavřené v papírovém obalu, zajištěném gumičkami a postaveném na bok.

Medové rady Pokud používáte med při vaření a pečení, ztrácíte většinu jeho látek prospěšných zdraví - ty se totiž teplem ničí. Jestli chcete konzumovat med se všemi ,plus´, přidávejte ho až do částečně vychladlého jídla nebo čaje.
Další osvědčený tip : přidáte-li více medu do kynutého těsta, bude sice hutné, hůř se zpracovává, chutná ale přímo báječně!
Pokud med časem zkrystalizuje, stačí ho zahřát ve vodní lázní, a je zase tekutý. Pozor na krásně tekuté barevné medy - bývají ředěné cukrovým sirupem a vodou.

Jak lehce oloupat česnek Když dáme stroužky na pár vteřin do mikrovlnky (záleží na výkonu, je třeba vyzkoušet), snadno z nich stáhneme slupku.
Navíc česnek změkne a přes lis se pak protlačí jako po másle.

Zbyla vám šlehačka? Zmrazte si ji na později! Plech nebo mrazuvzdorný tác vyložte pečícím papírem a na něj naporcujte šlehačku (buď vytvořte pomocí cukrářského sáčku úhledné tvary, nebo prostě jenom navršte lžící kopečky).
Vložte do mrazáku. Až šlehačka zmrzne, přemístěte ji do sáčků či plastové krabičky vhodné do mrazáku.
Mražené smetanové ,pusinky' jsou výborné třeba do kávy nebo horké čokolády.

Dobře naložené maso Maso dáme do mikrotenového sáčku, zalijeme marinádou, pevně uzavřeme
a promačkáme. Uložíme do lednice, několikrát prohněteme a obrátíme.
Maso je rovnoměrně naložené a my nenašpiníme nádobí.
Jen pozor na ostré kosti!

Na sýr s lisem na česnek Jak nastrouhat například do bešamelové omáčky malé množství nivy nebo jiného sýra, aniž ,zapatláme' celé struhadlo ?
Stačí sýr jednoduše protlačit přes lis na česnek.

Jak zahustit vypečenou šťávu z masa ? Uhněteme z kousku másla a hladké mouky kuličku a pak ji necháme rozpustit v horké šťávě z dušeného nebo pečeného masa.
Výsledek - zahuštěná šťáva bez hrudek, navíc zjemněná máslem.

Aby se nepřichytla drůbež při pečení Báječně se osvědčilo ustřihnout kachně nebo jiné drůbeži před pečením část křídel, na které je v podstatně jenom kůže, a těmi ji podložit na místo mřížky nebo špejlí. Prsíčka ani záda se nepřichytí, křídla se nespálí.

Bramboráky zdravěji Jak na to? Připravte směs na bramboráky (brambory, vajíčko, mouka, česnek, majoránka, sůl, pepř).
Na plech rozložte listy zelí a na každý dejte malou naběračku hmoty,
která se rozlije na placku. Vložte do trouby a pečte, dokud nejsou hotové.
Listy se vysuší a dodají plackám nádhernou vůni a příchuť!
Po vyjmutí z trouby placky vydatně potřete rozpuštěným máslem.

Těsto se nelepí...Jak úspěšně vyválet křehké těsto? Aby se nezteplalo a nezačalo se nepříjemně lepit, v některých zemích existuje speciální váleček, který se dá naplnit studenou vodou.
U nás se nic takového neprodává - ale řešení existuje.
Hladkou skleněnou láhev naplníme ledovou vodou, uzavřeme špuntem
a můžeme vesele válet.

Mletí máku ,,Mletí v mlýnku a jeho následné čištění - to je pěkná dřina.
Když místo toho použijete elektrický mlýnek na kávu, máte to bez práce.
Přidejte lžičku krystal cukru a mák. Mák se umele krásně do jemna.

Hladký řez dortu Piškotový dort velmi snadno rozkrájíte na pláty pomocí nitě.
Otočte ji kolem korpusu, překřižte konce (jako když krájíte nití knedlík)
a zatáhněte.

Šikovný trychtýř Při výrobě zavařenin uřízněte část PET lahve s hrdlem jako trychtýř.
Díky tomu zůstane všechno čisté - sklenice i okolí.
Odpadá také mytí a skladování trychtýře.

Čokoládové lístečky ,,Ráda pečete moučníky a při jejich zdobení byste chtěla čokoládové lístky, které vypadají jako ,živé."?
Jednu stranu jedlého listu, například růže nebo jahody, potřete rovnoměrně čokoládou, tu nechte ztvrdnout a list pak opatrně stáhněte.
Získáme tak krásné čokoládové lístky."

Rovnoměrné upečení dortu Pokud vidíme, že se nám dort během pečení uprostřed příliš zvedá,
opravíme ho - vpíchneme do něj trubičku makaronu.
Pára jím unikne a korpus se zaručeně srovná.

Olivy s kořením ,,Obyčejné vypeckované olivy vylijeme ze sklenic do mísy, několikrát důkladně propláchneme vlažnou vodou a necháme odkapat.
V závislosti na chutích a na vybavenosti kořenek postupně přidáme :
několik rozdrcených stroužků česneku, provensálské koření, bazalku (sušenou, čerstvou nebo obojí), oregano, mletý pepř čtyř barev, špetku chilli
a promícháme. Vrátíme do původních sklenic a zalijeme panenským olejem. Uzavřeme a necháme několik dní odležet v chladu.
Velmi chutné.

Oživovací kůra pro brambory Okoralé brambůrky budou zase jako čerstvé díky mikrovlnce.
Asi pět deka brambůrku rozprostřete na talíř z varného skla a minutu ,mikrovlňte" na vysoký výkon. Před podáváním je nechte zchladnout na pokojovou teplotu na dvojité vrstvě papírových utěrek.

S jehlicí na drůbež Když chceme, aby byla velká drůbež upečená rychleji, probodneme její nejširší části (stehna, případně i prsa) jednou nebo dvěma kovovými jehlicemi a dáme ji s nimi péct - přivedou teplo do středu masa.

Loupání rajčat  Když potřebujeme oloupat celá rajčata nebo ovoce s peckami,
spaříme je horkou vodou, vezmeme bavlněnou utěrku a jemně je v ní odrhneme. Jde to spolehlivěji než nožem.

Čistá práce při lisování česneku  Do ručního lisu vložíme NEOLOUPANÝ stroužek česneku a zmáčkneme lis. Otvory se protlačí jen čistý česnek, slupka zůstane uvnitř.
Po otevření lisu ji lehce odstraníte rovnou i s vlákny, která jinak při lisování loupaného česneku zanesou drobné otvory.
Odpadne tak náročné a zdlouhavé čištění lisu.

Poleva bez trhlin   Aby Vám při krájení dortu nepopraskala citrónová nebo čokoládová poleva, namočte nůž do horké vody a pak teprve krájejte.

Bez popálenin u palačinek  Aby byly palačinky ve francouzském stylu krásně vláčné, použijeme následující trik. Díky němu si nepopálíte prsty a na pánev se dostane jen tolik tuku, kolik je třeba. Před smažením odlijte trochu oleje do misky, omyjte menší brambor (slupka může zůstat) a rozkrojte ho napůl.
Půlku bramboru napíchněte na vidličku rovnou plochou dolů, namočte
v misce s olejem a vytřete jim rozpálenou pánev.
Po usmažení všech palačinek ,mašlovačku´ jednoduše vyhodíte.

Aby maso bylo křehké  Maso bohužel málokdy koupíme dostatečně odleželé a proto bývá tuhé, i když pochází z mladších zvířat. Vaření hovězího masa můžeme urychlit
tím, že do vody přidáme lžičku tuzemského rumu.
I to nejtvrdší maso potom změkne, aniž by v něm lihovina zanechala nežádoucí příchuť.

Kostkované víno   Zbytky vína si můžete schovat na vaření. A to tak, že víno nalijeme do tvořítka na led a dáme zmrazit. Kostky pak vyjmeme, nasypeme do sáčku
a uchovávám v mrazáku.
Použijeme je třeba při přípravě vařeného červeného zelí, nebo všude tam, kde je třeba víno a nemáme zrovna otevřenou láhev.

Odstranění skořápek vajec natvrdo   Jak jednoduše oloupat vajíčka na salát? Uvařená vejce slijeme a zatřeseme jimi v rendlíku ze strany na stranu, aby skořápky popraskaly.
Pak na ně napustíme ledovou vodu a chvíli počkáme.
Štrůdl (závin) od babičky
Voda vnikne pod skořápky a loupání pak jde rychle.

Vyzrajte na česnek  Do některých jídel je lepší česnek jenom nasekat. Při téhle úpravě se ale
s oblibou lepí na prsty i nůž, takže to pro mnohé z nás není dvakrát příjemná činnost.
Když česnek napřed pokapeme olivovým nebo jiným kvalitním olejem bez pachuti, při sekání se vazkou tekutinou postupně pokryje a už nehrozí, že by se lepil.

Ani drobek čokolády nazmar  Abychom se vyhnuli nepohodlnému krájení čokolády do pečiva,
Necháme tabulku dokonalou vychladit v původním obalu.
Na podložce ji, stále zabalenou, opatrně roztlučeme paličkou na maso. Hmatem zkontrolujeme, jestli někde nezůstal větší kus, pak otevřeme obal. Drobty čokolády se nerozmažou po prkénku ani po rukou.

Dobře zmrazená petrželka  Sklizenou kudrnatou petržel zpracováváme pro pozdější použití takto : Svazeček celých stonků propereme ve vodě, ocákáme a ještě vlhkou, neotrhanou nať i s tvrdými stonky vložíme do mikrotenového sáčku.
Rukou vytlačíme většinu vzduchu, sáček zauzlujeme a vložíme do mrazničky. Když je nať úplně přemražená a ztvrdlá, promneme ji, takže se lístky rozlámou, a už jen vyjmeme tuhé stonky.


Babiččin chutný štrúdl   

1. Strouhanku za stálého míchání opražíme na másle s krystalovým cukrem, až zezlátne a z cukru jsou karamelové kousky.
Necháme vychladnout a těsto posypeme bez pomazání máslem.
Štrůdlu dodá fantastickou vůni.
2. V zásobách je dobré mít stále rozinky v rumu a ořechy v medu.
Štrůdl sladíme prakticky jen medem z ořechů.
 3. Na zadělání těsta používáme sádlo - dodá mu větší vláčnost.

Zdroj: sociální sítě

Oblíbené příspěvky

ZAJÍMAVÉ STRÁNKY - VÝBĚR

TADY SE DÁ NAJÍT JÍDLO, RECEPTY i OBRÁZKY MENU ŠTÍTKŮ

#Játra na sádle #Maggi #Srnčí hřbet #Srnčí játra 17. listopad Alkohol Americké (kanadské) palačinky Americké brambory Ananas Apricots Bábovka Bábovka jako peříčko Bábovka jogurtová s kokosem Bábovka kelímková Bábovka s čokoládovým pudinkem Báč Banánový desert banánový palačinkový dort Bašta - fidly! bavorské vdolečky Bažant na slanině Bažant na víně Bažant pečený Bažantí paštika Beef Wellington Belgické vafle Bezinky Bezmasá jídla Biftek BIO Blackberry Blackberry champagne margarita Boeuf Bourguignon Boršč Borůvky Boží recepty Bramboračka Bramboračka nakyselo Bramboračka s uzeninou Bramboráčky Bramborka Bramborová kaše Bramborové placičky Bramborové placky se sýrem Bramborové speciality Bramborový guláš Bramborový knedlík Brazilská snídaně Brokolice Brusinková omáčka Brusinky brusinky a salát Coleslaw Bublanina Bůček Buchtičky s krémem Buchty Buřty na pivu bylinky Camembert Candát CANNELLONI Capensis (mořská štika) Caramelized Apple and Blue Cheese Celer recepty Cibule Cibulové kroužky Cibulový sosík z výpeku Citrony Claudie recepty Cmunda Co budeme vařit dnes? Coffee Cukroví Čaj Čaj šípkový Černý bez Červené zelí Česká kuchyně Česká snídaně Česnek Čevabčiči Čína Čínské nudle s kuřecí směsí se zeleninou Čočka Čokoládový dortík dančí guláš Dančí kýta Dančí paštika dechánek Divočák Domácí Domácí houstičky Domácí chleba Domácí jídlo Domácí koláče Domácí kuchyně Domácí rohlíky Domov Dort Dršťková Dukátky Dunajské vlny s višněmi dušená rýže. Houskový knedlík Dýňová polévka Easter Eintopf s fazolemi a bramborami Euglena Janae Bradley Facebook Falšování potravin Fazole Fotografie Francouzské brambory s uzeným Francouzské Confit de canard Frankfurstská hovězí Frgále gril Grilované koleno Guláš GULÁŠ Z HLÍVY Gulášová polévka Gumové ovoce Halušky Ham and Eggs Hamburger Hermelín Historie hlavička Hlíva Holandský řízek Honey Hořčicová omáčka Hot Dog Houbová omáčka Houbové recepty Houbové speciality Houskové knedlíky Hovězí Hovězí guláš Hovězí nudličky Hovězí plátky na houbách s rýží Hovězí polévka Hovězí roláda Hovězí s rýží dělané na vodě a zahuštěné kuskusem Hovězí steak Hovězí svíčková Hranolky Hrášek Hrnečkové knedlíky Hroznové víno Hruška hříbky Humor Husa Husí paštika Chilli Iced tea Italská placka Italská snídaně Jablečný ocet Jablka Jablkové řezy Jáhly Jahodové knedlíky Jahodový koláč Jahodový koláč s podmáslím Jahodový koláč se zakysanou smetanou Jahody Jak na to JALAPENO Jalovčinky Jalovec Játra Játra na slanině Játrová paštika Jednoduché chutné rychlé recepty Jehněčí Jelení guláš Jelení kýta Jelení medailonky Jelení ragů Jíme zdravě Jíška Jogurt Jogurt řecký Jogurtové řízky Jsme to co jíme Kachna Kančí Kančí guláš Kančí hřbet na česneku Kančí hřbet s brusinkami kančí hřbet s šípkovou omáčkou Kančí kýta Kančí kýta s jalovcem Kančí medailonky Kančí na rajčatech a cuketě Kančí perkelt Kančí ragů KANČÍ ŘÍZKY Kančí se šípkovou Kančí steaky KANČÍ ŽEBÍRKA Kapr karamel Karamelisované-jahody-ořechy-se-zakyskou Karbanátek karlovarský knedlík Katův šleh Když vaří a servírují chlapi! kefír klobásy knedlíky Koblihy Kokosové kuličky Koláč Koláč s borůvkami a drobenkou Kompot Komunizmus je zlo Koprová omáčka Koření Kosmatice Kotlety Kotrč kadeřavý Krkovička Kroupy Krůtí játra Krůtí nudličky Krůtí pečené stehno Křen křenová omáčka Kuchyně Kukuřičné palačinky Kulajda Kuře s nádivkou Kuře s tandoori omáčkou Kuřecí játra Kuřecí křidýlka Kuřecí maso Kuřecí nugetky Kvalita potravin Kvásek Květák Květy Kysané zelí KYSELO Langoše léčivé rostliny Lečo Legrace Lesnické karbanátky (ze Šumavy) Léto Libeček Life at Google Limonáda Linecké Listové šátečky Litina Lívance Londýn Losos Loupáčky Loupaná hovězí plec Lovecké právo Lovu zdar! Maďarský vepřový perkelt s bramborem Maggi MAKRELA Malinový dort Maliny Marcipán Margarita Marinování Marinovaný králík na zelí Máslo Maso směs Máta Mazanec Medová marináda Medové perníčky Medovec Meduňka Menu Meruňky Mexické jídlo Minestrone Mleté biftečky ze zvěřiny Mleté maso Mojito Moravský vrabec Moře Mořský okoun Moučník Mozzarela Mrkev Myslivecká kuchařka Myslivost Na houbách Nadívaný bažant nádivka Nadváha (vlastně obesita) Nakládaný hermelín Nákyp švestkový Nákyp z ovesných vloček Nápoje Naše kuchyně Nemoci Niva Noky O selském hospodářství O tradici O vůni šunky z komína Oběd Obložený talíř Ocet Okurková omáčka Okurky Olivový olej Olomoucké tvarůžky Omáčka Onion Rings Orestované nudličky ořechy OVEČKA Ovesné vločky Ovoce Pagáčky Palačinky Pálení žáhy Pampeliškový med Panna cotta Papriky Parmazán Paštika Pečená divoká kachna Pečená husa Pečená kachna Pečená kotleta Pečeně Pečené brambory Pečené kuře Pečený bažant na divoko Pečený čaj Pečený králík Pečivo Pivo Pizza Plněné zapečené kaiserky (anglie Plzeň 12° Počasí Pohanka Poháry Pochoutky z brambor Polévka Gaspacho Polévky Polsko pomazánka Pomerančovo smetanovo čokoládový dortík Pórková omáčka Povidla Pražský flamendr Prejt Prevence Proso Prostřeno Příroda Pstruh na másle Psychologie Ptačinec žabinec Punč Pyré Quick Roebuck Quinoa Racionální strava Rady a tipy Rafaelo Rajčata Rajská a jablečná polévka Rajská na divoko s rýží Rajská omáčka Rajská polévka Ražniči Recepty Recepty a rady Recepty k vaření Recepty na míchané nápoje a koktejly Refluxní choroba jícnu Remoska Remoska single Risotto Rizoto Rizoto s masem a houbami Rodina Roláda Rostbeef Roštěná Roštěnec ROZLÍTANÝ PTÁČEK S HOVĚZÍM MASEM RÝŽE BASMATI Rum Ruské vejce Růžičková kapusta Rybíz Ryby Rychlovka Rýže Řecké Ředkvičkový salát Řízek Řízky na roštu Salát Salát Coleslaw Salát z pomerančů Sdíleno Segedinský guláš Sekaná Sekaná a bramborová kaše Sekaná s bramborovou kaší sekanina sekanka Selská omeleta Skewered Strawberry Sladké mámení Slepice na paprice Slivovice Slunečnicový chléb Smažená zelenina Smažené houby Smažené kuře Smažený sýr Smetana Smetanové brambory s nivou Snídaně Snídaně v Portugalsku Srnčí Srnčí guláš Srnčí hřbet Srnčí játra Srnčí kýta Srnčí kýta na červeném víně Srnčí plátky Srnčí tatarský biftek staročeské vepřové Steak z kuřecího masa Stolování a etiketa Sulc Supermarket Svačina Svíčková na smetaně Svijany sýr Sýr naložený s cibulí paprikou a pivem šeřík Šípková omáčka ke zvěřině Šípky Šišky s mákem Školní kuchyně Škubánky Škvarkové placky Škvarky Šnečci s tvarohem Špagety španělský ptáček Špekáčky Špenát špíz Šťávy Štědrý den Štrůdl (závin) Štrůdl s tvarohem Šunka švestkové knedlíky Švestkový koláč Švestky Tatarský biftek Telecí Tequila Těstovinový salát se zeleninou a tuňákem Těstoviny The Eggs Benny Tibetská Tilapie Tipy a návody Tlačenka Topinky Tortilly Toskánské vepřové Treska Tvá Jája Tvaroh Tvaroháčky s jahodami Tvarohové knedlíky Tvarohový dort Tymián Uzené Uzené maso Uzení naloženého masa Vafle Vajíčka Vajíčka a šunka Valentýnské speciality Vanilkové Vanilla frozen yogurt with ice cream Vánočka Vánoční Vánoční perníky Vánoční tvaroháč Vaříme pro radost Vaříme s přáteli Vdolky Večeře Vejce Velikonoce Velikonoční beránek Velikonoční kynutý věnec Velikonoční sekaná Vepřová játra Vepřová krkovice Vepřová kýta vepřová panenka Vepřová pečeně Vepřová plec Vepřové Vepřové na červeném víně Vepřové nudličky Vepřové výpečky Vepřový guláš Vepřový gulášek s chlebem Vepřový kotlet na smetaně Vepřový steak Vepřový závitek Videorecepty Vinná klobása Víno Višňové řezy Vitaminy VLK Vosí hnízda Vtipy Vyprávění lesníka Waldorfský salát Z listového těsta Zabijačka Zapečená cibule Zapečené filé Zapečený Zapečený lilek s mletým masem Zapečený sýr rýže se slaninou Zavařování Závislost Zázvor Zdraví Zelené fazolky Zelenina Zelenina dušená Zelňačka Zelňáky zlatá buchta Zmrzlina Znojemská roštěná Zvěřina Zvěřina a kuchyně myslivce Zvěřinová Paštika Zvěřinové biftečky Zvěřinové recepty Žampionová specialita podle Kačky Žampiony Žebírka Želatinové žloutek okolo niva) v alobalu Žloutkové řezy