Jalovec obecný |
Jalovec obecný (Juniperus communis)
patří mezi cypřišovité keře, ale někdy vyroste až do výšky stromu.Jeho účinná síla je v aromatických plodech, které se nazývají jalovčinky, mají černomodrou barvu, připomínají borůvky a jsou dobře chráněny špičatými bodlinkami.
Plody dozrávají až po dvou letech, takže třetím rokem jsou na stromě vedle zralých i nezralé bobulky, čím tmavší barva, tím připravenější jalovčinka ke sběru. Když je špatný rok, nemusí jalovec plodit vůbec a to i několik let za sebou.
Plody se sbírají v září nebo říjnu. Po usušení musí být bobulky lesklé a nezvrásněné.
Sušené plody jalovce jsou běžně k dostání jako koření, které se přidává zejména k masu. Jalovčinky se hodí na zvěřinu, hovězí nebo se přidávají při uzení masa.
Když se vezmou v úvahu výborné dezinfekční možnosti rostliny, sušené kuličky do masových jídel přidávat častěji, než bývá zvykem.
Jalovec dodává specifickou chuť alkoholickým nápojům - ginu a borovičce, ve kterých jsou jeho silice obsažené, oba nápoje podporují metabolismus a mají dezinfekční účinky pro trávicí ústrojí.